Ara que el fred vindrà.
Dificultat: mitja.
Ingredients (per unes 6 persones, jo sempre en faig de més i després ho congelo, perque et tires una bona estona)
-Un quart de gallina (si és molt gros, podeu ficar la meitat del quart, jo ací només he ficat l'entrecuix, la cuixa l'he guardat per una altra volta
-Un os de vedella (millor del genoll)
-una pilota, la podeu comprar feta o sino es fa barrejant car de vedella, pa rallat, ou i una mica de julivert 
-costella de vedella
-un tros de carn de vedella
-herbes pel brou: xirivia, nap, porro (dels de menjar), api, pastanaga.
-sal
-un raig d'oli
-aigua (uns 5-6 litres)
-pasta de galets
Preparació.
Talleu les verdures molt petites, contra més petites millor això és per facilitar que treguin tota la sustancia.
Fiqueu-les en una cassola grossa i fiqueu la carn salada,menys la pilota que la ficarem al final. No la saleu massa i més si teniu pensat congelar. Sempre que congeleu brou o no l'usseu inmediatament més val que quedi soset ja rectificareu de sal. El brou com esta molt calent mentre espereu que es refredi patirà evaparoció això farà que quedi una mica més salat.
Un cop estiguin tots els ingredients a l'olla, afegiu aigua, per les quantitats que he ficat, us caldran uns 5 ó 6 litres i un raig d'oli. Heu de tenir en compte no omplir l'olla a tope, o sino quan bulleixi sobreeixirà. Com heu vist, tot esta en fred, es molt important que l'aigua estigui freda, perque si ficariem l'aigua a bullir i després afegim la carn (una cosa que fa molta gent) el que fem es coure la part de fora de la carn evitant que la sustància de la carn surti i quedi al brou. Bé fiqueu-lo a bullir a foc fort durant unes dues hores. Ja veureu que escomence a sortir una bromera a sobre, sobretot abans de bullir, això ho heu de llevar amb ajuda d'una espumadera (és eixe estri que té forat i l'useu per treure els ous ferrats de la paella), aquesta operació es diu desescumar i el que farem serà llevar les impureses que pugui haver deixat anar la carn.
Aneu vigilant-lo però en principi no heu de fer res més, ja veureu que va agafant color. Quan falti uns 20 minuts afegiu la pilota.
Quan hagin passat les dues hores apagueu el foc i coleu el brou que necessiteu, amb uns quatre -cinc cullers per persona serán sufients.
Fiqueu el brou en una olla, i quan bulleixi afegiu la sopa un grapat i mig de galets per persona i a bullir , durant uns 9 minuts, això va a gust del consumidor, si t'agrade més dureta o més feta. Quan li falti un minut afegir la pilota tallada a trossets. Nota si no l'aneu a consumir inmediatament apagueu-la una mica dura, si no se us passarà i sigueu un pel més generosos de brou, si no pot quedar espesa (però això afegint una mica més de brou queda solucionat)
El toque final, si no ho heu probat mai afegiu una mica de formatge rallat, contra més sec millor a la sopa, potser us sona extrany però esta bonisim.
Que vagi de gust.
Ps: podeu sustituir la sopa per qualsevol tipus de pasta, llavors pot variar el temps de cocció (això us vindrà indicat al paquet).
Ps2: si voleu fer un brou més lleuger podeu sustituir la vedella per pollastre.
Ps3: abans de ficar a la nevera o congelar el que no necessiteu, el brou ha d'estar fred.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada